Ruim vijftig jaar lang hebben kinderen op school leren lezen met behulp van het leesplankje AAP-NOOT-MIES. Er is dan ook bijna geen opa of oma te vinden die het plankje met de zeventien plaatjes niet kent.

Het leesplankje AAP-NOOT-MIES, dat in 1910 voor het eerst gebruikt werd, is ontwikkeld door hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen. De tekeningen zijn gemaakt door de illustrator van Ot & Sien, C. Jetses. Voordat het leesplankje bestond leerden kinderen eerst alle letters en begonnen daarna pas met hele woorden lezen en schrijven. Door op het leesplankje woorden en plaatjes te combineren leerden kinderen de woorden en klanken sneller herkennen, en zo dus sneller te lezen.

Voor de kinderen uit Nederlands-IndiŽ werd een speciaal leesplankje gemaakt. Alleen de woorden zus en vuur zijn gelijk aan die van het Nederlandse plankje. De rest is allemaal vervangen door woorden die voor de kinderen in Nederlands-IndiŽ beter herkenbaar waren. Ook de plaatjes zijn duidelijk voorstellingen uit Nederlands-IndiŽ.
 Leesplankje uit 1910
 Leesplankje uit Nederlands-IndiŽ